Ondernemerschap

Avontuurlijk ondernemen op afstand met Huub van Zwieten

Geen reacties
huub van zwieten

Huub van Zwieten

Huub van Zwieten heeft al behoorlijk wat ondernemerssuccessen op zijn naam staan. Al 15 jaar runt hij zijn bedrijf Talent First, dat droombaan- en leiderschapstrainingen en opleidingen biedt voor werknemers en bedrijven. In die periode heeft hij veel dingen gedaan om zijn bedrijf in de kijker te spelen. Zo schreef hij een aantal boeken, startte hij een heus Droombaanhotel en vulde hij verschillende theaterzalen met zijn voorstelling 'Thank God It's Monday'.

Met recht kunnen we Huub dus een 'serial enterpreneur' noemen. Iemand die het ondernemen in zijn bloed heeft en net zo goed energie vindt in nieuwe projecten als een lange adem heeft in het volharden in gemaakte keuzes. Het was dan ook opvallend te leren dat Huub enkele maanden terug het hart van zijn onderneming, Amsterdam, verliet voor een verblijf in Zuid-Afrika. Ver van de business waar hij 15 jaar zo hard aan heeft gewerkt en dus flink uit de comfort zone.

Ik ben een sucker voor verhalen van mensen die uit hun comfort zone stappen, want dit is de plek waar vaak de mooiste dingen ontstaan. Zo blijkt ook weer uit het verhaal van Huub. Zijn ondernemen op afstand leidt tot inspirerende inzichten én... een hele avontuurlijke nieuwe onderneming. Geheel tegen zijn oorspronkelijke idee in.

Voor onze podcast had Huub een interview met Maarten, waarin hij alles over zijn Zuid-Afrikaanse avontuur vertelt. Omdat ik zijn inzichten enorm waardevol vind (ik begin langzaam aan te denken dat elke ondernemer een tijdje naar het buitenland zou moeten vertrekken), heb ik ze hieronder voor je uitgeschreven. Zijn Zuid-Afrikaanse avontuur komt hier volop in terug. Wil je graag het hele interview terughoren, dan kan dat hier:

Inzicht 1: Afstand nemen van je bedrijf leidt tot de mooiste inzichten

Het eerste inzicht is al geen geheim meer, want ik noemde het eigenlijk hierboven al: door afstand te nemen van je bedrijf kom je tot de mooiste inzichten.

15 Jaar lang was Huub als enige aandeelhouder aan zijn bedrijf Talent First verbonden. Dit bedrijf is een franchiseonderneming met 25 franchisenemers. Je kunt je voorstellen dat dit een drukke bedoening is. Huub had een enorme verbinding met zijn business. Toch was het ook juist die verbinding die ertoe leidde dat Huub enkele maanden geleden met zijn gezin de koffers pakte en naar Zuid-Afrika afreisde.

Ondanks dat Huub bewust afstand zocht van zijn business, op zoek naar avontuur, is hij blij verrast door het aantal inzichten dat hij heeft gehad juist door die afstand. De belangrijkste van die inzichten is dat alles nog steeds goed draait zonder dat hij er letterlijk met zijn neus bovenop zit. En dat is precies inzicht 2 van zijn verhaal.

life begins at the end of your comfort zone

Inzicht 2: Je hoeft niet overal bovenop te zitten om je business goed te laten werken (juist niet!)

Ondanks dat veel ondernemers – Huub inclusief – onbewust wel weten dat hun business niet meteen als een kaartenhuis ineenstort als ze er iets meer afstand van nemen, zie ik om me heen veel ondernemers die dat op veel momenten toch even schijnen te vergeten. Dat geeft natuurlijk niet, maar onthoud: afstand nemen leert je ook eens goed te kijken hoe zaken nu werken en wat er eventueel anders kan.

Misschien is afstand nemen voor Huub wel iets makkelijker, omdat hij een franchiseonderneming heeft. Toch leerde hij in Zuid-Afrika dat zelfs de zaken die (dagelijks) veel aansturing behoeven, zoals administratie, ook op afstand goed geregeld kunnen worden. Vergis je overigens niet door te denken dat je het als franchisegever sowieso makkelijker hebt in je business. Je moet er altijd voor zorgen dat er voldoende draagvlak is om nieuwe ideeën door te zetten en dit kan met een franchiseformule juist lastiger zijn dan wanneer je mensen in loondienst hebt.

Inzicht 3: Afstand nemen stelt je in staat jezelf opnieuw uit te vinden

Helemaal als je fysiek afstand neemt door een tijd op een andere plek in de wereld te verblijven, kan je hele nieuwe kanten van jezelf ontdekken. Dit was zeker het geval voor Huub. In Nederland had hij een succesvolle business, een aantal boeken op zijn naam en zelfs in theaters gestaan. In Zuid-Afrika wist niemand van dit alles en kon hij hieraan dus ook geen enkele status ontlenen.

Zo moest hij zichzelf opnieuw gaan uitvinden. Een mooie manier om tegen het licht te houden wie je bent en waar je voor staat! Naar Huubs eigen zeggen was dit enorm verfrissend.

Voordat hij vertrok uit Nederland had hij een vooropgezet plan. Hij zou in Kaapstad een franchiseonderneming van Talent First gaan opzetten. Maar al op het moment had hij in het vliegtuig stapte, besloot hij dat het verstandiger was helemaal open het avontuur in te stappen.

De eerste tijd probeerde hij wat dingen uit, vooral met oude projecten nieuw leven in blazen. Toch gaf dit hem niet echt veel energie. Hij kwam er achter dat hij hard wilde knallen en dat lukt hem niet met de dingen die hij al een tijdje in de koelkast had staan.

Inzicht 4: Als je iets (nieuws) begint, kan je dat niet op halve kracht doen

Dat bracht hem tot iets wat hij stiekem al heel lang wist (en jij waarschijnlijk ook), maar toch de moeite van het vermelden waard is: als je iets nieuws begint, moet je hier 100% committed aan zijn. Huub was dat niet in zijn oude projecten en dus legde hij ze weer naast zich neer.

nieuwe kansen

Inzicht 5: Sluit je een deur voor het een, dan opent er weer een deur voor nieuwe kansen

Terwijl Huub in zijn hoofd ook afstand nam van zijn oude projecten, opende er een nieuwe deur. Hij kwam in aanraking met het project Clean Cooking Stoves, dat schone kookvoorziening probeert te verzekeren voor mensen in minder welvarende landen. Hij werd meteen geraakt door het project en is hier sinds januari met veel ambitie een grote onderneming omheen aan het bouwen onder de naam Cleaning Cooking Revolution.

Overigens is dit weer een oefening in afstand nemen, want over 2 maanden zit Huubs verblijf in Zuid-Afrika er weer op. Dus is hij alles meteen zo aan het organiseren dat anderen zijn stokje kunnen overnemen als hij weer in Nederland zit.

clean cooking revolution

De Clean Cooking Revolution

De Clean Cooking Revolution is de oplossing voor een probleem waar veel mensen in minder welvarende landen mee te kampen hebben: koken op een manier die schadelijk is voor de gezondheid. Veelal is dit een open vuur met daarop een pot (gevoed door hout en soms kerosine). Omdat mensen zo koken in hun kleine huizen (in Zuid-Afrika zijn dit krotten van een paar m2), worden ze een heel groot gedeelte van de dag blootgesteld aan de rook die van de potjes afkomt.

Het probleem is heel groot. Wereldwijd gaan er meer mensen dood aan het inhaleren van dit soort rook, dan aan aids en malaria bij elkaar. Dat terwijl het heel gemakkelijk op te lossen is met een veilige kookvoorziening.

Een stel Nederlanders heeft zo'n veilige voorziening ontwikkeld: een fornuis ontwikkeld met de naam Mimi Moto. Deze is door de VN aangemerkt als een van de veiligste en meest betaalbare opties in cleaning cooking. De Mimi Moto heeft een ingebouwde ventilator die lucht in het vuur blaast terwijl iemand aan het koken is. Het vuur wordt daardoor zo heet dat de rook meteen verbrandt.

mimi motoHelaas wordt de Mimi Moto nog niet echt gebruikt. Het product is pas net op de markt en er zit een grote uitdaging in om het naar de mensen te krijgen. Hoewel een Mimi Moto niet zo duur is naar Westerse maatstaven, is het voor mensen in o.a. Zuid-Afrika niet te betalen.

Huub heeft de Clean Cooking Revolution opgezet om de Mimi Moto naar de mensen te krijgen. Dit doet hij door middel van een sponsormodel waarin meer vermogende mensen een fornuis voor een gezin kunnen helpen bekostigen. Voor €37,50 heeft een gezin al een Mimi Moto. En daarom roept Huub mensen in het Westen op om een bijdrage te leveren.

Wil je een Mimi Moto sponsoren, dan kan dat via de website Cleancookingrevolution.com.

Over enkele weken lanceert Huub ook een crowdfunding campagne op Indiegogo. Hij is hiervoor op zoek naar mensen die kunnen helpen met het verzekeren van bereik. Wil je hierin je steentje bijdragen, klik dan hier voor meer informatie. Je kunt hier ook je gegevens achterlaten.

Huub stuurt 2 wekelijks emails over zijn Zuif-Afrikaanse avontuur en de Clean Cooking Revolution. Mocht je deze willen ontvangen, dan kun je je opgegeven via huub@cleancookingrevolution.com.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

hoe een uitvinden een ondernemer wordt
Hoe een Uitvinder een Ondernemer wordt met Paul van Aarle
nieuwe kansen
Van 70 naar 20 uur per week en je business laten groeien met Paul Boelens
Menu