Bitcoin

Wat is Bitcoin? Alles wat je MOET weten!

Geen reacties

Nieuw in de wereld van Bitcoin? - We got you covered!

Bitcoin, wie kan er vandaag de dag nog naast kijken? Het is momenteel ‘the talk of the day’ en met goede reden! Mensen lijken moeiteloos enorme winsten te pakken door te investeren. Maar hoe kan dit nu, en wat zijn Bitcoins precies? In dit artikel leer je alles wat je moet weten om zelf ermee aan de slag te gaan!

Content

 

Wat zijn Bitcoins?

Bitcoins zijn momenteel de bekendste cryptocurrency op de markt. Simpel gezegd zijn cryptocurrency munteenheden die niet bestaan in de vorm van munten en briefjes. Ze bestaan enkel in de digitale wereld, in een wereldwijd digitaal netwerk. Een ander groot verschil met traditionele munteenheden zoals Euro’s en Dollars is dat er geen centrale bank verantwoordelijk is voor de productie en het beheer van de ‘currency’. Tot nu toe kochten we online altijd via een ‘intermediair’, een financiële instellingen die aan de klant en leverancier garandeert dat de betaling veilig en valide was. Laten we dit even met een kort voorbeeld schetsen:

Als jij op bol.com met je Visa kaart kerstcadeautjes koopt, hoef je niet onmiddellijk te betalen. bol.com stuurt jou het pakketje op, omdat ze vertrouwen hebben in de tussenpersoon. De tussenpersoon is in dit geval de bank die jou de Visakaart heeft gegeven, die dan weer samenwerkt met het bedrijf ‘Visa’ om hun kaarten aan te kunnen bieden. In ruil voor deze garantie wilt de tussenpersoon natuurlijk wel betaald worden: dit kan in de vorm van jaarlijkse kosten voor je Visa kaart, een extra kost per transactie enz...

Dit is misschien ook het moment om even een duidelijk onderscheid te maken tussen cryptocurrency en Bitcoin, want hoe zit dat nu precies? Nou, Bitcoin is één vorm van alle cryptocurrency die er bestaan en nog zullen ontstaan.

Als Cryptocurrency ‘Honden’ zijn, dan is Bitcoin gewoon één specifiek hondenras: een specifieke vorm van een verzameling.

Je hebt meer cryptocurrencies dan op twee handen te tellen zijn: Litecoin, Ethereum, Dogecoin, Namecoin, ... enz. Allemaal soorten cryptocurrency, die naast elkaar kunnen bestaan. Bij Bitcoin en andere cryptocurrency is er dus - zoals eerder gezegd - geen sprake van zo’n tussenpersoon. En dit brengt ons meteen bij een belangrijke vraag die mensen zich stellen: Is het dan wel veilig?

 

Hoe veilig zijn Bitcoins?

Hoe veilig is Bitcoin?

Alle vormen van geld werken op basis van vertrouwen in het systeem: je klanten betalen jou in euro en jij vindt dat prima, omdat je weet dat de bank jouw euro’s in ruil weer zal accepteren om je lening af te betalen. Bij Bitcoin is er geen bank, geen globale wetgeving of verplichting om het te accepteren als betaalmiddel. Waarom is het dan toch zo populair, als het op het eerste zicht behoorlijk onveilig lijkt? We bespreken hier de veiligheid van Bitcoin transacties, over het veilig beheer van Bitcoins lees je meer in het onderdeel Bitcoins kopen

Bitcoin maakt gebruik van een Blockchain: Een wereldwijd systeem dat door gebruikers automatisch wordt bijgehouden, waarin elke Bitcoin transactie wordt bijgehouden. Dit heet de ‘ledger’, en deze ledger zorgt ervoor dat er niet kan worden ‘valsgespeeld’ met Bitcoins. Laten we nog eens een voorbeeld erbij nemen om dat een beetje concreter voor te stellen:

Stel dat je komende kerstperiode met je familie samenkomt, en je besluit tegen het einde van de avond een spelletje poker te spelen. Misschien ken je niks van poker, maar je weet ongetwijfeld dat twee dingen essentieel zijn: een pak kaarten en pokerchips die als inzet gebruikt worden. Helaas heb je wel een pak kaarten liggen, maar heeft niemand er aan gedacht om chips mee te nemen. Daarom besluiten jullie allemaal een blad papier bij te houden, waarop jullie opschrijven met hoeveel (denkbeeldige) chips iedereen begint. Elke keer als iemand chips inzet, schrijven jullie dit op. En steeds als een rondje erop zit, schrijven jullie op hoeveel geld iedereen gewonnen of verloren heeft. Iedereen is nu zelf een ledger aan het bijhouden, net zoals dit bij bitcoins gebeurt. Omdat jullie elkaar niet volledig vertrouwen, vergelijken jullie na elk rondje ook elkaars papieren, om te zien of iedereen eerlijk heeft geteld en zichzelf niet meer winst heeft toegekend. Zo weet iedereen zeker dat hij of zij op het einde van de avond het juiste bedrag mee naar huis neemt. Proficiat, jullie hebben jullie eigen Blockchain gecreëerd!

Het voorbeeld hierboven is een Blockchain op zeer kleinschalig niveau. Dit gebeurt ook met Bitcoins, op wereldwijd niveau. Miljoenen computers houden een ledger bij, en elke keer dat er ergens op de wereld een Bitcoin transactie gebeurt moet dit bekend worden gemaakt aan alle ledgers. Die zullen de transactie dan registreren en bevestigen dat alles goed verlopen is. Zo creëer je zonder centrale banken toch een systeem van vertrouwen.

Blockchain is niet alleen voor cryptocurrency interessant, maar er wordt verwacht dat het in sectoren wereldwijd voor enorme veranderingen zal zorgen. Een revolutionair idee dus, maar waar komt het vandaan?

 

Ontstaan van Bitcoin

In 2008 werd het idee voor de Bitcoin als cryptocurrency gepubliceerd in een paper op een website over Cryptografie. De auteur was ene Satoshi Nakamoto, een schuilnaam waarvan we nog steeds niet zeker weten wie erachter zit. In het begin was een Bitcoin praktisch waardeloos: niemand kende het en geloofde dat het veel teweeg zou brengen. Het was een goed idee in theorie, maar algemeen werd gedacht dat het nooit zou aanslaan. In september 2010 kon je voor 5 eurocent een Bitcoin kopen! Diezelfde Bitcoin is op het moment van schrijven op ongeveer 13300 euro! Tel maar even uit wat dat voor een return on investment oplevert 😉

Er zijn tal van bekende anekdotes over early adopters die hun Bitcoins gebruikten toen ze nog amper iets waard waren. De bekendste is waarschijnlijk de allereerste ‘echte’ Bitcoin transactie: in 2010 betaalde een Brit 10.000 Bitcoins aan iemand om hem 2 pizza’s te bezorgen. Op dat moment waren die Bitcoins ongeveer 35 euro waard, al was er nog nooit eerder een echt product betaald met Bitcoin. Als je tegenwoordig 10.000 Bitcoin zou betalen voor iets, heb je het over een waarde van pakweg 130 miljoen euro. Dure pizza’s dus!  (Hier vind je meer informatie over dit verhaal)

Hou ook zeker onze Early Adopter serie in de gaten voor meer coole Bitcoin-verhalen!

Laten we nu niet langer naar het verleden kijken, maar vooruitkijken, naar wat de toekomst brengt.

 

De toekomst van Bitcoin

Het korte antwoord is simpel: we kunnen niet met zekerheid zeggen wat er in de toekomst met Bitcoin gaat gebeuren: daarvoor is het nu nog te volatiel. Dit antwoord is natuurlijk wel erg kort door de bocht, aangezien er signalen zijn (zowel positief als negatief) die we kunnen proberen te interpreteren.

  • De overheid erkent Bitcoin als financieel bezit en heft belasting.Winst.nl - Investeren in Bitcoins
  • China verbiedt de handel op Bitcoin Exchanges.
  • De Chicago Exchange is gestart met de handel in Bitcoin-futures.

 

De toekomst van een Bitcoin zal dus toch voor een deel afhangen van de ‘traditionele’ instituties zoals overheden, exchanges en economische sectoren. Bitcoin en andere cryptocurrency mogen dan wel gedecentraliseerd zijn, maar als geen enkele exchange er nog in handelt en geen enkel bedrijf accepteert het als betaalmiddel, dan is het waardeloos in de meest letterlijke zin van het woord.

Dat is op dit moment echter niet aan de orde, integendeel: Bitcoins zijn populairder dan ooit en enorm gewilde investering. Maar hoe investeer ik er nu in, en zou ik dat wel moeten doen?

 

Bitcoin als investering

Tegenwoordig kopen mensen bijna nooit Bitcoin om er een dag later een pizza mee te bestellen. Bitcoins zijn een investering, en dan ook nog eens een heel volatiele investering! Dit wilt zeggen dat de waarde van de Bitcoin enorm fluctueert. Hou de koers maar in de gaten, en je zult zien dat het op enkele minuten tijd honderden euro’s in waarde kan stijgen of dalen. Sterker nog, ik ben er van overtuigd dat de Bitcoin waarde van ongeveer 13300 euro die ik hierboven noem, morgen al niet meer klopt! Hieronder volgt een verzameling van enkel headlines van de afgelopen weken, die een beeld geven van hoe veranderlijk de Bitcoin waarde is:

 

 

Momenteel is Bitcoin dus als een achtbaan, je weet nooit of hij nou gaat stijgen of juist de daling inzet, en het is zelden rustig op de markt. De meningen over de zin of onzin van investeren in Bitcoin zijn dus verdeeld: de ene noemt het een gouden kans om geld te verdienen, de ander vindt het een onverantwoord risico. Om hier een ‘juiste’ beslissing te maken zul je vooral bij jezelf te rade moeten gaan. Hoeveel risico wil je nemen met je investeringen? Kun je het geld missen in het geval van een crash? Wat zal je (exit)strategie zijn?

We kunnen niet in jouw plaats beslissen. Het is belangrijk om te begrijpen dat investeren risico’s inhoudt, maar daarnaast natuurlijk ook financieel flink kan opbrengen.

 

De Bitcoin-Bubbel?

Hier is al veel over gezegd en geschreven: is de Bitcoin nu een bubbelWinst.nl - Is Bitcoin een bubbel? of niet? Experts zijn hier verdeeld over, maar laten we even de feiten op een rijtje zetten en beginnen met uitleggen wat een bubbel nu eigenlijk is.

 

 

Terug in de tijd: de Nederlandse tulpengekte

De 17e eeuw was een gouden eeuw voor de Nederlanden. In die periode gebeurde er wel iets enorm vreemds met de tulpenhandel in Holland. De typisch ‘Nederlandse’ bloem (die overigens uit het Ottomaanse rijk werd geïmporteerd) werd steeds populairder bij hofdames, vanwege hun felle kleuren. Ze betaalden soms wel honderden guldens voor de mooiste tulpenbloemen, om die tijdens gala’s op hun jurk te spelden.

De tulpenboeren merkten al snel dat hun bloemen steeds populairder werden, en de prijs de hoogte in steeg. Niet enkel boeren merkten dit, ook allerlei handelaren en burgers zagen dit. Ze redeneerden dat als ze nu alvast tulpenbollen kochten, ze deze bollen later weer voor meer konden doorverkopen. De rijken zouden immers de bloemen toch voor veel geld willen kopen. Het verschil is dat het uiteindelijk niet meer ging om het verkopen van de bloemen aan rijke hofdames. Men kocht en verkocht de tulpenbollen aan elkaar voor steeds meer geld omdat steeds meer mensen ze wilden kopen als investering. Op deze manier ontstond de eerste ‘Financiële Bubbel’ uit de geschiedenis.

Men spreekt van een bubbel wanneer de waarde van een product enorm stijgt, zonder dat daar eigenlijk een goede reden toe is. In 1623 kostte één enkele tulpenbol van een populaire soort 1000 gulden. Een absurd hoog bedrag, als je weet dat een gemiddelde werknemer 150 gulden per jaar verdiende! Maar enkele jaren later werd een beroemde tulpenbol voor maar liefst 6000 gulden verkocht.

Voor dat geld kocht je toen een grachtenpand in Amsterdam!

Het probleem met financiële bubbels is dat ze vroeg of laat uit elkaar spatten. Toen de mensen zich realiseerden dat tulpenbollen eigenlijk helemaal niet zoveel waard waren, stortte de handel abrupt in. Dit gebeurde in 1637, op een week tijd kelderde de waarde van tulpenbollen in heel Holland, de mensen die toen nog bollen bezaten hadden bakken geld betaald voor een nu waardeloos product...

 

Bitcoin, de nieuwe tulpengekte?

De Hollandse tulpengekte was dus de eerste bubbel die we kennen, maar het was zeker niet de laatste. Eind jaren ‘90/begin jaren 2000 was er bijvoorbeeld ook de dotcom bubbel, toen internetbedrijven enorm in waarde toenamen en daarna crashten.

Niet elk bedrijf of virtueel product dat veel geld waard is, is een bubbel. De aandelen van Facebook zijn ook erg duur, maar dit is een wereldwijde internetonderneming die een steeds grotere invloed op ons online gedrag uitoefenen. Wanneer de hoge waarde van een aandeel of munteenheid ondersteunt wordt door een goed bedrijf of een sterk land, hoeft dit geen probleem te vormen. Het wordt pas problematisch wanneer de hoge waarde niet bevestigd wordt door de kracht of waarde van het product, zoals bij de tulpenbollen het geval was.

Of je Bitcoin als een bubbel ziet, hangt dus af van je geloof in de lange termijn waarde van de cryptocurrency. Achteraf gezien is het makkelijk om eens te lachen met onze landgenoten van 400 jaar geleden, die hun spaargeld in tulpenbollen investeerden. Maar op dat moment was er voor hen geen aanleiding om te geloven dat de prijs plots zou kelderen. Het is in ieder geval een feit dat de waarde van Bitcoin extreem gestegen is. Maar of dit nu gebeurd is omdat het een opgeblazen zeepbel is, of omdat we nu pas beseffen hoe belangrijk Bitcoin zal worden zul je zelf moeten bepalen.

 

Bitcoins kopen

Je hebt de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen, en uiteindelijk beslis je om in Bitcoins te gaan investeren. Maar dan komt natuurlijk meteen de eerste concrete vraag hiervoor opzetten? Hoe doe je dit nu, en wat heb je ervoor nodig?

Dan komen er al snel twee essentiële componenten naar voren: een wallet en een exchange. Het eerste is een plaats om je Bitcoin veilig te bewaren, het ander is een plaats om er in te handelen. Als je alle ins en outs over Bitcoin handel wilt leren, raden we je aan om binnenkort deel 2 van dit artikel te lezen: De Bitcoin (ver)koop-handleiding.

 

Ready, set, go!

Hopelijk hebben we je in ieder geval al wat wegwijs kunnen maken in de wereld van Bitcoins. Het is een nieuwe, spannende ontwikkeling en een echt hot topic. In dat geval horen we graag van je hoe jij bent gestart met Bitcoin trading en wat je ermee hebt bereikt. Of misschien heb je wel een vriend/partner/zakenrelatie/rare neef die jaren geleden al verkondigde dat crypto het nieuwe goud ging zijn en toen al investeerde. In dat geval zouden we het super tof vinden als je hem met ons in contact kunt brengen, we starten binnenkort namelijk met een nieuwe reeks interviews over crypto-investors.

Dus stay tuned, en succes!

 

Wil je nu leren hoe jij een vliegende start kunt maken de handel van Cryptocurrency? Lees dan vanaf volgende week ons tweede artikel waarin we je alles haarfijn uitleggen! 

Geen interesse om zelf te investeren, maar wel benieuwd naar hoe Bitcoin jouw online business gaat veranderen? Dan zullen we binnenkort HET artikel voor jou publiceren: Wat betekent Bitcoin voor jouw online business?  

 

Tags: , ,

Misschien vind je dit ook interessant

No results found

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Winst.nl - Eelco de Boer
Voor de stroperige expert, guru, coach of consultants….
Instagram Succes Afmetingen Cheat Sheet
Instagram Profiel Afmetingen - Download de GRATIS “Instagram Succes Afmetingen CheatSheet”
Menu